kik is és miért?

Szeretünk enni. meg inni. és mulatni is :) Olvassatok, főzzetek, mi is ezt csináljuk és nekünk általában jó! Sosem vagyunk PC-k, ezért itt és most és utoljára elnézést. Ha valami meg nem úgy sikerül, akkor sose azt nézd!

Friss topikok

  • takacsveca93: Szuper recept, nem is kell bele sokminden. Könnyen beszerezhető bármelyik áruházban. Ez az adag pe... (2019.06.29. 22:42) Lecsó
  • Vincenzo6: Csak a vegetàt ne! (2017.07.11. 11:35) Szívpörkölt
  • Darvászó Koppány: @Túrós: Hát, tesókám, a vajon hamar leég a picsába, 'oszt akkora égés lesz belőle, mint most Cost... (2014.06.30. 00:06) Rántotta másnaposan
  • hamahama: @Darvászó Koppány: Bizonyám: sütő villany, főző gáz! :) (2014.05.24. 21:29) Szték
  • KGeri: @Darvászó Koppány: Vááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá:-) Apa kezdődik:-) (2011.04.19. 11:25) Húsvét

Linkblog

Szték

2011.04.20. 13:02 rákvadász

Persze a nevén lehet vitatkozni, van, aki steak-nek írná, de itt így is jó. pont.

Olyan kihagyhatatlan alap étel ez, hogy vétek lenne nem megírni, és mivel épp tegnap este csináltam, most meg is van hozzá az ihlet rendesen!

Sokan túlmisztifikálják, pedig egyszerű ez, csak néhány apróságra kell odafigyelni.

mi kell hozzá?

- hús. a hátszínt javaslom, mert nagyon finom, és nem a bélszín aranyárában mérik.

- só, bors, olivaolaj

- serpenyő, aminek nem pattogzik éppen a teflon bevonata :)

más tényleg nem kell hozzá, ez a durva Tesókáim!!!!!

és akkor az elkészítés:

a húst jól meg kell mosni, és legalább 1 órával a sütés előtt kivenni a hűtőből. vegye csak át a szoba hőmérsékletét, mert aranyszabály, hogy hideg hússal sose próbálkozz!!!!!! vedd ezt is a Nagycsarnokban, ott felvágják neked szépen szeletbe. ujjnyi vastagokat kérj, az pont jó lesz.

gyújts alá a gáznak, indítsd be az indukciós főzőlapodat, vagy mit tudom én, a lényeg, hogy nagyon fel kell forrósítani a serpenyőt, amiben csinálod. nem kell alá se olaj, se zsír, se szalonna, semmi :) . csak legyen jó forró, az a lényeg! indukcióson mondjuk a 9 fokozatból 7-es.

és akkor a hús előkészítése: mikor begyújtod a tűzhelyet, akkor kell elkezdeni foglalkozni a SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ!!! hússal. töröld szépen szárazra. sózd, borsozd, kis olivaolajjal csöpögtesd/spricceld/kend meg CSAK AZ EGYIK oldalát.

ha jó forró a serpenyő, tedd rá a húst a befűszerezett és beolajozott oldalával lefelé. vedd le a hőfokot közepesre (9-ből, mondjuk 5-re). ne mozgasd a húst! nem kell. hagyd békén. kb. 3-4 perc sütés után megjelenik a tetején a húslé (sok hülye ezt vérnek hiszi, de nem az). ekkor sózd, borsozd, olajozd a fent lévő oldalt is és fordítsd meg a húst. még 3 percet süsd, aztán le is veheted. a sütésnek itt még nincs vége! tedd egy tányérba a húst, és lazán fedd le alufóliával kb 5 percre. ez azért kell, hogy ne hűljön ki + a gőz rendesen átjárja a húst. ha lejárt az 5 perc, tálalhatod. köret itt kb. mindegy, úgyis  a húson van a lényeg! jó szószokkal fel lehet dobni, nekünk tegnap a mangós chutney nagyon ütött :)

ha így csinálod és nagyot nem hibázol, nagy sikered lesz!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prolikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr192842282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darvászó Koppány · http://prolikonyha.blog.hu/ 2011.04.20. 14:22:37

Nagycsariban javallott Gál Józsinál venni a húst. Mindenük van, nem olcsó, de garantált minőség. Állítólag 60.000/kg-s Kobe marhájuk is szokott lenni néha:)

varosban.blog.hu/2010/08/14/hol_erdemes_bevasarolni_a_szombati_ebedhez

Annyit még, hogy szerintem csak gázon lehet rendesen csinálni, mi próbálkoztunk egyszer-kétszer azzal a fostaliga indukcióssal, és hát kár volt belé nemhogy a bélszín, de a hátszín is. Apropó egyszer meg is írnám, hogy milyen a jáó sütő: sütő villany, főzőlap gáz:)

hamahama 2014.05.24. 21:29:04

@Darvászó Koppány: Bizonyám: sütő villany, főző gáz! :)
süti beállítások módosítása