Persze a nevén lehet vitatkozni, van, aki steak-nek írná, de itt így is jó. pont.
Olyan kihagyhatatlan alap étel ez, hogy vétek lenne nem megírni, és mivel épp tegnap este csináltam, most meg is van hozzá az ihlet rendesen!
Sokan túlmisztifikálják, pedig egyszerű ez, csak néhány apróságra kell odafigyelni.
mi kell hozzá?
- hús. a hátszínt javaslom, mert nagyon finom, és nem a bélszín aranyárában mérik.
- só, bors, olivaolaj
- serpenyő, aminek nem pattogzik éppen a teflon bevonata :)
más tényleg nem kell hozzá, ez a durva Tesókáim!!!!!
és akkor az elkészítés:
a húst jól meg kell mosni, és legalább 1 órával a sütés előtt kivenni a hűtőből. vegye csak át a szoba hőmérsékletét, mert aranyszabály, hogy hideg hússal sose próbálkozz!!!!!! vedd ezt is a Nagycsarnokban, ott felvágják neked szépen szeletbe. ujjnyi vastagokat kérj, az pont jó lesz.
gyújts alá a gáznak, indítsd be az indukciós főzőlapodat, vagy mit tudom én, a lényeg, hogy nagyon fel kell forrósítani a serpenyőt, amiben csinálod. nem kell alá se olaj, se zsír, se szalonna, semmi :) . csak legyen jó forró, az a lényeg! indukcióson mondjuk a 9 fokozatból 7-es.
és akkor a hús előkészítése: mikor begyújtod a tűzhelyet, akkor kell elkezdeni foglalkozni a SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ!!! hússal. töröld szépen szárazra. sózd, borsozd, kis olivaolajjal csöpögtesd/spricceld/kend meg CSAK AZ EGYIK oldalát.
ha jó forró a serpenyő, tedd rá a húst a befűszerezett és beolajozott oldalával lefelé. vedd le a hőfokot közepesre (9-ből, mondjuk 5-re). ne mozgasd a húst! nem kell. hagyd békén. kb. 3-4 perc sütés után megjelenik a tetején a húslé (sok hülye ezt vérnek hiszi, de nem az). ekkor sózd, borsozd, olajozd a fent lévő oldalt is és fordítsd meg a húst. még 3 percet süsd, aztán le is veheted. a sütésnek itt még nincs vége! tedd egy tányérba a húst, és lazán fedd le alufóliával kb 5 percre. ez azért kell, hogy ne hűljön ki + a gőz rendesen átjárja a húst. ha lejárt az 5 perc, tálalhatod. köret itt kb. mindegy, úgyis a húson van a lényeg! jó szószokkal fel lehet dobni, nekünk tegnap a mangós chutney nagyon ütött :)
ha így csinálod és nagyot nem hibázol, nagy sikered lesz!