Hát igen, megint itt a Húsvét, csak ezúttal nem a Nyuszi jött, hanem a kibaszott Mikulás, így megint itt volt az ideje a kinti hóviharok közepette főzni egy nem gyengét.
A választás ezúttal a bárnysültre esett, már csak azért is, hogy legalább valami hangulat meglegyen, mert idén nem volt az udvarról beszűrődő boldog gyerekricsaj, pirostojás-keresés a friss fűben, meg más effélék, csak a kurva hó verte a palatetőt, passzmegh! Miután a klasszikus szombat este rommá zabáltuk magunkat, vasárnap a vörösbortól csak enyhén zúgó fejjel neki lehetett állni összerakni a tzematikát. A beszerzési forrás szigorúan "gáljózsi", azt ugye mondanom sem kell?! Nem kell megijedni attól, hogy a mandró elköltözött a csiribiri hegyvidékközpontba, ez csak annyit tesz a szokásos üzletmenetre, hogy az Ő vevőin kívül nem kell más parasztokkal, banyatankos mammerekkel, KGST indiánokkal és más efféle kellemes társasággal közelharcot folytatni a szajréért, tudniillik abba a nyomorult hodályba épkézláb ember be nem teszi a lábát, hacsak nem akar jó minőségű húst venni. Mi pontosan ezt tettük. Mondjuk ez a fogás pont nem olcsó, de a végeredmény megéri a befektetett tőkét, azt garantálom! Szóval Józsitól kérjél pálcikás bárány karajt, ha nem valami ilyesmit akar adni, akkor horkanj rá (nem fog megtörténni)
Előző nap semmit nem kell vele csinálni, nyugodtan bebaszhatsz, az a jó benne, hogy ráérsz reggel, zúgó fejjel bepácolni. Következőképpen csinálod. Fogod a fokhagymát (ízlés szerint, én mint mondottam, kurvára csipojázom, így mehet simán 4-5 gerezd), kakukkfüvet, rozmaringot (bárányhoz alap, ne spórolj ezzel sem, tesó!), illetve a jó minőségű olivaolajat (viszont mivel sütni fogsz vele, nem kell extra-szűz legyen) és mozsárban (csicskáknak botmixer vagy turmixgép) és kőkeményen összezúzod. Só, bors még nincs, ne hibázz, ez csak a pác! Ha túl hamar megsózod a húst, kiengedi az összes levét, te meg nyammoghatsz rajta, mint duplaminimálos devizahiteles a végtörlesztésen! Ha kész a trutyi, egyesével bekened vele a húsokat, vigyázz, mindenhova jusson! Fontos, hogy jó olajos legyen a pác, mert ebben az olajban fogod kisütni a bárányt. Kb. 3 órát kell hagyni állni a pácban, ezután jön az egyszerűbb fázis. A pokol tüzével megegyező forróságúra felforralsz egy serpenyőt, de olajat nem öntesz bele! Az olajos pácban áztatott húsokat bekúrod a serpenyőbe, és oldalanként (!) 2-3 percig sütöd. Kb. így kell kinéznie
Most lehet sózni, borsozni, de csak óvatosan! A pác elég fűszeres, nem kell tönkrebaszni a bárány zsenge ízét. Ha kész vagy az összessel (elég pepecselős sajnos, mert kicsik a karajok - fejenként legalább 5-6 darabbal számolj! -, de egyszerre 2-3-nál nem tudsz többet csinálni) a serpenyőben maradt olajon piríts fokhagymát és lilahagymát, hidd el van értelme, csak vágd jó apróra. Ha megvagy, az összes húst be egy tepsibe, rá a megmaradt olajat (ha kevés, pótold ki, jót tesz!) mellé még fokhagyma és a sült lilahagyma. Az egészet be a sütőbe, 5-10 percre 160-180 fokon. Készen is vagy. A körettel nem kell sokat baszódni, valami saláta pont megteszi, hardcore arcok tolíthatnak mellé sültkrumplit (lásd kép:).
Áldott, békés Húsvétot mindenkinek!:)