kik is és miért?

Szeretünk enni. meg inni. és mulatni is :) Olvassatok, főzzetek, mi is ezt csináljuk és nekünk általában jó! Sosem vagyunk PC-k, ezért itt és most és utoljára elnézést. Ha valami meg nem úgy sikerül, akkor sose azt nézd!

Friss topikok

  • takacsveca93: Szuper recept, nem is kell bele sokminden. Könnyen beszerezhető bármelyik áruházban. Ez az adag pe... (2019.06.29. 22:42) Lecsó
  • Vincenzo6: Csak a vegetàt ne! (2017.07.11. 11:35) Szívpörkölt
  • Darvászó Koppány: @Túrós: Hát, tesókám, a vajon hamar leég a picsába, 'oszt akkora égés lesz belőle, mint most Cost... (2014.06.30. 00:06) Rántotta másnaposan
  • hamahama: @Darvászó Koppány: Bizonyám: sütő villany, főző gáz! :) (2014.05.24. 21:29) Szték
  • KGeri: @Darvászó Koppány: Vááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá:-) Apa kezdődik:-) (2011.04.19. 11:25) Húsvét

Linkblog

Szívpörkölt

2013.04.08. 15:39 Dzsanista Dzsoki

Gondoltam kéne főzni most már valami igazán proletár kaját, és azt mi másból lehetne, ha nem belsőségből. Itt most az emberek azt szokták mondani, hogy „fúj bazzmeg”, de azt már elfelejtették, amikor kis szaros korukban két pofára zabálták a resztelt májat a menzán, vagy a zsömlét kenik nap, mint nap a gennyes májpástétommal, amiben ha máj nem is, de zsírtalanított kötőszövet meg sertésfejhús van dögivel.

Így hát én bevállaltam és kirodáztam a bosnyákra, mert igen jó volt a szív ára. Vettem is tüstént egy bő kilót, 750ft-ot fizettem az áruért. Kicsit gyanakvó is lettem, hogy a csórikám nem próbál-e átbaszni valami olcsó döghússal. Nagyon meg kell nézni ám a minőséget főleg a belsőségeknél, mert azok igen hamar rohadásnak indulnak, aztán csak nézel, mint a vett malac, amikor derült égből cifrafosásod lesz. Na de nem a kedvet akarom elvenni.

P1010001.jpg

Tehát pörköltöt akarok csinálni, így vettem még hozzá hagymát nagyjából 2 nagy fejet és még vagy 30dkg házi zsírt. Ennyi kelleni is fog, mert a szívben 1 gramm zsír sincs, egy kibaszott izomszövet az egész, aztán miből lenne a zaft baszod ha nem a zsírból, meg a hagymából. A zöldségekkel úgy voltam, hogy majd otthonról kaparok valamit, mert csak 1-2 db paprika kell bele. A zöldséges parasztpalkó így is megorrolt rám, hogy csak 2 fej hagymát veszek, nála, gondolta magában miféle fillérbaszó külvárosi kis geci lehetek.

Végül dobtam még 3 nagyfröccsöt abból a Duna melléki bioetanolosból a piac közepén álló vesztőben, az ószeres oláh cigány bódéja mellett csak hogy kellő képen motivált legyek és hazabotorkáltam.

Aztán rájöttem, hogy cudar nagyot fogok szopni ezzel a szívvel, mert van annyira dzsuva meló, mint ha nyers pacallal állítottam volna haza, de tudtam ha elkészül geci finom lesz.

Első lépésként felraktam egy nagy lábos vizet a gázra, és a nagyobb darabokra szelt szívet beledobáltam. Mehet hozzá babérlevél (2-3db) meg az egész bors (fél tucat). Hát itt más dolgom nem volt, megültem, mint az iszap mert ezt abálni kell vagy 1,5 órát, tele van alvadékkal meg kurva kemény az izom miatt. Persze ezalatt beszűrtem 2-3 fröccsöt, hogy osztálytudatomra ébredjek.

P1010007.jpg

Ezután nem volt más dolgom, mint leszűrjem a témát és innentől, mint egy pörkölt úgy készül el. Talán arra érdemes figyelni, hogy a szívet nem kockára, hanem hosszabb csíkokra vágjuk és vannak benne fehéres színű artéria csonkok amiket érdemes kivágni, mert sose puhul meg és megszomorodsz mire megrágod. Ezzel meg is voltam, majd a hagymát zsíron megfuttattam. Pár fokhagymát is raktam bele, ezt se baszta el.

Majd pirospaprikát hintettem rája kicsit rápörköltem és bele a szívecske. Fontos, hogy itt ne baszd el azzal, hogy felöntöd vízzel rögtön, mint a buzik  attól majrézva, hogy leég, mert akkor ítélet napig fogod kavargatni mire megpuhul.

Szépen nyugodtan, mintha lovat basznál, kis lángon kavargatod, pörkölöd, bármennyire is hihetetlen, de a pörkölt név innen származik. Csak halljad, hogy halkan sercegjen.

Ezután hozzápakoltam a paprikát és egy paradicsomot, ezeket nagyobb darabokra szoktam vágni, mert teljesen nem fő el és a végén, ha kell könnyebben ki tudom horgászni. Kb. 15 perc gondoskodás után felöntöttem egy kis vízzel, csak annyival, hogy félig lepje el és befedtem, majd közepes lángon megmutyiztam.

Köretnek aztán minden jó hozzá, én a tésztát választottam, mert nem volt kedvem szopni a nokedli szaggatással. Jó most arra gondolsz, hogy lehet kapni mirelit nokedlit te paraszt, de azzal csak két baj van, drága és szar minőségű, ha megfőzöd a fele szétolvad a vízben és olyan lesz mint a takony. A tésztát meg csak kifőztem és csá, ha ügyes vagy azalatt a 2-2,5 óra alatt meg is tudod csinálni míg a pörid faszántosan megpuhul.

Végül fűszernek vegetát, borsot, sót használtam. Összegezve legalább akkora szopás elkészíteni, mint a pacalt, vagy a körmöt, de anyagilag megéri, mert ha a tintát is bele számolom összesen 2000 volt a cálen és ez 4-5 adagos mennyiségre elég baráti. Aki a pacalt szereti, az ezt is fogja, nagyon finom.

 P1010003.jpg

Hozzávalók:

Sertésszív 1,5kg

Vöröshagyma 2 nagy fej (kb hús 1/3-a)

Fokhagyma 4-5 gerezd

Sertészsír 25-30dkg

Paprika, Paradicsom 1-1 db

Fűszerek vegeta, só, bors, pirospaprika

4 komment

Húsvéti "pálcikás" bárány-karaj

2013.04.04. 06:00 Darvászó Koppány

Agnus Dei.

Hát igen, megint itt a Húsvét, csak ezúttal nem a Nyuszi jött, hanem a kibaszott Mikulás, így megint itt volt az ideje a kinti hóviharok közepette főzni egy nem gyengét.

A választás ezúttal a bárnysültre esett, már csak azért is, hogy legalább valami hangulat meglegyen, mert idén nem volt az udvarról beszűrődő boldog gyerekricsaj, pirostojás-keresés a friss fűben, meg más effélék, csak a kurva hó verte a palatetőt, passzmegh! Miután a klasszikus szombat este rommá zabáltuk magunkat, vasárnap a vörösbortól csak enyhén zúgó fejjel neki lehetett állni összerakni a tzematikát. A beszerzési forrás szigorúan "gáljózsi", azt ugye mondanom sem kell?! Nem kell megijedni attól, hogy a mandró elköltözött a csiribiri hegyvidékközpontba, ez csak annyit tesz a szokásos üzletmenetre, hogy az Ő vevőin kívül nem kell más parasztokkal, banyatankos mammerekkel, KGST indiánokkal és más efféle kellemes társasággal közelharcot folytatni a szajréért, tudniillik abba a nyomorult hodályba épkézláb ember be nem teszi a lábát, hacsak nem akar jó minőségű húst venni. Mi pontosan ezt tettük. Mondjuk ez a fogás pont nem olcsó, de a végeredmény megéri a befektetett tőkét, azt garantálom! Szóval Józsitól kérjél pálcikás bárány karajt, ha nem valami ilyesmit akar adni, akkor horkanj rá (nem fog megtörténni)

IMG-20130331-WA0001.jpg

Előző nap semmit nem kell vele csinálni, nyugodtan bebaszhatsz, az a jó benne, hogy ráérsz reggel, zúgó fejjel bepácolni. Következőképpen csinálod. Fogod a fokhagymát (ízlés szerint, én mint mondottam, kurvára csipojázom, így mehet simán 4-5 gerezd), kakukkfüvet, rozmaringot (bárányhoz alap, ne spórolj ezzel sem, tesó!), illetve a jó minőségű olivaolajat (viszont mivel sütni fogsz vele, nem kell extra-szűz legyen) és mozsárban (csicskáknak botmixer vagy turmixgép) és kőkeményen összezúzod. Só, bors még nincs, ne hibázz, ez csak a pác! Ha túl hamar megsózod a húst, kiengedi az összes levét, te meg nyammoghatsz rajta, mint duplaminimálos devizahiteles a végtörlesztésen! Ha kész a trutyi, egyesével bekened vele a húsokat, vigyázz, mindenhova jusson! Fontos, hogy jó olajos legyen a pác, mert ebben az olajban fogod kisütni a bárányt. Kb. 3 órát kell hagyni állni a pácban, ezután jön az egyszerűbb fázis. A pokol tüzével megegyező forróságúra felforralsz egy serpenyőt, de olajat nem öntesz bele! Az olajos pácban áztatott húsokat bekúrod a serpenyőbe, és oldalanként (!) 2-3 percig sütöd. Kb. így kell kinéznie

DSC_0250.jpg

Most lehet sózni, borsozni, de csak óvatosan! A pác elég fűszeres, nem kell tönkrebaszni a bárány zsenge ízét. Ha kész vagy az összessel (elég pepecselős sajnos, mert kicsik a karajok - fejenként legalább 5-6 darabbal számolj! -, de egyszerre 2-3-nál nem tudsz többet csinálni) a serpenyőben maradt olajon piríts fokhagymát és lilahagymát, hidd el van értelme, csak vágd jó apróra. Ha megvagy, az összes húst be egy tepsibe, rá a megmaradt olajat (ha kevés, pótold ki, jót tesz!) mellé még fokhagyma és a sült lilahagyma. Az egészet be a sütőbe, 5-10 percre 160-180 fokon. Készen is vagy. A körettel nem kell sokat baszódni, valami saláta pont megteszi, hardcore arcok tolíthatnak mellé sültkrumplit (lásd kép:).

Áldott, békés Húsvétot mindenkinek!:)

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét bárány karaj

Rák fokhagymás, chilis olajban

2013.03.18. 11:27 Darvászó Koppány

Hát igen, basszátok meg, tesókáim visszatértünk még egy szezonra, mint a Trónok Harca az HBO-ra, és mivel hétvégén tényleg "gyött a cúg", mit volt mit tenni, főztünk, mintha kötelező lenne.

Mivel kurva éhesek voltunk, így kép nem készült - egyrészt azért, mert a cucc olyan meglepően gyorsan kész volt, hogy időm sem volt a kamerát készenlétbe helyezni, másrészt meg azért, mert ennek örömére kb. azonnal be is építettük az arcba' - de nem kell megmakkanni, mivel kurva jól sikerült, biztos hogy lesz még, és akkor lövök pár étvágygerjesztő fotót ehhez a poszthoz is.

Az ötlet onnan jött, hogy több étteremben is rendeltem már ilyen cuccot, és mivel meglehetősen egyszerűnek tűnt, úgy éreztem nem okozhat gondot egy proli konyhásnak. Sejtésem be is igazolódott. A hozzávalók: rák. No igen, passzmegh, ez az, ami kurvára nem egyszerű. A mai vacsoránk nagylelkű támogatója a csiribiri fenyőfás üzletlánc volt (akinek üzletpolitikáját az aluliskolázott 33 IQ-val rendelkező biztonsági őr nekem egyszer úgy foglalta össze, hogy "nem kötelező nálunk vásárolni"), na a választék rákból kb. annyi volt, mint hókotró március 15-én. Lehetett választani: fekete királyrák 4000-ért, vagy koktélrák 890-ért (mindkettő félkilós). Szerinted?:) Itt ütközik ki súlyosan proletár életmódom hátránya, hogy nincs autóm, amivel a Hegyvidék Központba, vagy a Budaörsi halpiacra tudnék menni friss rákért. Égő... Lényeg a lényeg, nem kell egy egomi látképet virítanod, mintha Neked fizetnének érte, sima koktélrákból is gáci jó lesz, azt megígérhetem! Én nem csináltam meg az egészet, két főre 30-40 dkg rákocska bőven elég, mint tehetségkutató a kertévéken. Ami kell még (a 30 dkg-s adaghoz viszonyítva): 2 gerezd fokhagyma, chili ízlés szerint, fél lime leve, petrezselyem, kb. 1 dl olívaolaj . Érzed már tesókám, hogy most nem relativitás elméletről lesz szó? Kell még valamilyen jó minőségű szénhidrát (esetünkben rozsos baguette) a tunkoláshoz.

Felbaszod a serpenyődet (jasszkari olvasóimnak lehet wok) full gázra, beleöntöd az olajat. Pár perc várakozás után, amikor mocsok forró, mehet az apróra vágott fokhagyma, és a chili. Égessen, mint márciusi hóvihar a katasztrófavédelmet! Kb. fél perc után a korábban kiolvasztott (ha friss, ugye ezt nem kell megcsinálni), és víztől szilvia típusú háztartási törlővel megszabadított rákot belekúrod, "jó erőssen" (ha vizes marad a rák, rád fog fröccsenni a forró olaj, azt nyávoghatsz, mint beragadt autós az M1-esen). Fogod a lime-ot és rácsavarod a serpenyőben sistergő szajréra az egészet, ne sajnáld, ettől lesz finom pikáns a cucc. Gyengébbek kedvéért: ezután moss kezet! Nagyjából 3-4 perc alatt elkészül, ezután semmit nem csinálsz, csak kirakod két tálba az egészet a serpenyőből, rászórod az apróra vágott petrezselymet, hogy szebben nézzen ki, még csavarhatsz rá egy kis lime-ot és lehet is küldeni befelé az arcodba. A chilis, fokhagymás olajat legalább akkora élvezet kitunkolni utána, mint befalni a rákot.

Jó étvágyat bazzmeg!

U.I.: A prolikonyha terveim szerint legalább kétheti rendszerességgel fog jelentkezni a jövőben. De ha nem, akkor sem vállalok felelősséget:)

Szólj hozzá!

Címkék: rák fokhagyma chili

Rántotta másnaposan

2011.10.30. 16:18 Darvászó Koppány

Mondjuk az elég sokszor van. Ahogy egy székely haveromtól tanultam az egyetemen - örök szállóige - "Ha felkelek reggel, és nem fáj a fejem, akkor mindig azt hiszem, hogy meghaltam". Respect! Szóval ma reggel is ott vagyok, hogy felriadok 11 körül - bazzmeg tanulni kéne arra a kurva szakvizsgára - de, ááá, hát így nem lehet, éhes vagyok, émelygek, és meg tudnék inni egy kolontári iszaptározónyi - akár ciános - vizet. Mit lehet tenni? A rosszullétet kurva gyorsan el kell mulasztani, mert dolog van, kell a kraft, szedjük már össze magunkat! Na ennek legjobb módja egy istenes rántotta összedobása!

Ma 4 tojásból dolgozom, mert kajakómában sem megy a munka. Kis tálban összekeverem. Só, bors, nekem a Rómából hozott arrabiata fűszerkeverék (Campo de' Fiori, látogatása kötelező), csíp mint az élet egy másnapos vasárnap reggel. Belereszelek a tojásba kb. 10 dkg sajtot. Mindegy is hogy milyen, lehetőleg ne az a radírszerű szar legyen a sarki hiperből. Bár ebbe még az is jó lesz. Nagyon összerántja a cuccot, jó ragacsos lesz tőle, az összeolvadt sajt megköti a tojást. Felvágok egy fél fej vöröshagymát. Had szóljon, nem finomkodom vele, úgyis lepirítom. Bacon, kolbász, sonka, ami épp van otthon. Serpenyő, oliva, bacon. Gyújts alá tesó, égjen, mint a gyomrod! 1-2 perc után, ha a bacon zsírt ereszt, bekúrom mellé a hagymát. Hagyom majdhogynem megbarnulni. Közben felvágok 1 paradicsomot és kb. egy fél paprikát, apró kockákra. Nagyon feldobja a kaját. Amikor a hagyma már megpirult, ezt is rátaszajtom, a paradicsom, amekkora egy génkezelt szar, kiereszti a bevezetőben már megénekelt mennyiségű vizet, de az íze még így is nagyon adja. Kicsit kell csak a zöldségeket fonnyasztani, mint ex-miniszterelnököt az első ügyészségi kihallgatáson. Aztán jöhet a tojásos-sajtos lötty, de ekkor kissé le kell venni a hőfokot, mert oda tud kozmálni, azt baszhatod ki az előző napi cigicsikkek meg üres sörös dobozok mellé. Ha ügyes vagy (én ma nem voltam) megpróbálhatod tortilla szerűen egybe megsütni (nem, nem a mehikói tortilla, a spanyol tortilla, tojáslepény, általában krumplival, valahogy így)

tortilla.jpg

Teccikérteni?

Mondom, ha ügyes vagy. Nem leszel, mert tegnap este bebasztál mint az albánszamár. Igazán kemény arcok dobálva fordíthatják, mint a palacsintát. Ha kész (azt meg nem mondom kinek mikor van kész, én szeretem, ha kissé még folyós állapotban marad, de olyan keményre is lehet sütni, hogy ölni lehessen vele), vedd le a tűzről. FEHÉR KENYÉR!!! Nem tartós, nem előre szeletelt, nem toast. Enélkül kb. annyi értelme van, mint banktisztviselőnek siránkozni a hitelkamat miatt, vagy mint sajtószabadság tüntetővel arról vitatkozni, hogy mit jelent a demokrácia. Ami kifejezetten jó mellé, a boltban kapható, elősütött, sütőben süthető zsemle. Én bezúdítottam mellé fél liter 100%-os narancslevet, egy pohár tejes kávét, és 1,5 liter gyümölcsteát, utóbbit persze már csak levezetésként, szép apránként. Tiszta Dexter-opening máris a reggeled, tesó!

Nekem segített. Látjátok, basszameg, azóta is milyen jól haladok a tanulással!:)

4 komment

Címkék: reggeli másnaposság tojás

Lecsó

2011.08.13. 06:00 Darvászó Koppány

No igen. Lecsó bazzdmeg. Nem könnyű. Nem vega! Nem "lájt", zsíros és nehéz. Férfi-étel, nyárra.

Van, aki ezerarcú lecsónak hívja, az "ahány ház, annyi szokás" bullshitet pedig el sem sütöm, annyira rühellem az ilyen modors szar mondásokat. Mindenesetre én a saját verziómat írom le (12 emberre, bográcsban), tesókáim, aztán kommentekben mehet az okosítás, hogy ki hogyan merre-meddig mivel.

Úgy kezdődik minden, hogy telebaszod a bográcsot zsírral. Felejtsd el az Omega3-at! Ez nem az az étel. Utána igyál. Vágj fel kb. 40 dkg kolozsvári szalonnát, és dobd a zsírba. Minél zsírosabb annál kevesebb zsír kell még hozzá, mondjuk ha eddig magadtól nem jutottál el, akkor hagyd is abba. Kúrd fel az egész cuccot a tűz fölé, fontos, hogy ebben a fázisban még irgalmatlanul lobogjon, a parázs ehhez kevés (vagy bele kellene rakni a bográcsot:). Utána igyál. Legalább 6 nagy fej vöröshagymát vágjál fel (nyilván vágasd fel a társaság hölgy tagjaival), nem kell apróra, ez nem egy flancos mártás lesz, papa! Minél több hagyma, annál sűrűbb, szaftosabb, csak hát ugye nem mindenkinek bírja a gyomra (mondjuk az is itt hagyhatja abba az olvasást). Ha a hagyma már üveges

(nagyjából így kellene kinéznie) akkor szórjad meg valami jóféle, nem téglaporból készült, őrült piros paprikával. Ha bírod a gyűrődést, mehet rá a csípős, de az édes nemes is megfelel. Ne legyen teljesen piros a massza, maradjon meg benne a paprikán kívül a többi szín is! Gecigyors legyél, tesó, mint a zsírozott villám, mert baszott hamar odakap, aztán mehetsz sírós hangon panaszkodni a spanoknak, hogy elbasztad, mint a kormányszóvivő egy 20ft-os benzin és svájci frank drágulás után. Miután összekeverted a paprikát és a hagymás-szalonnás cuccot (kb. 2 keverésre van időd, mielőtt leég a gecibe), azonnal zúdítsad rá a 4kg karikára vágott paprikát (teljesen mindegy milyet veszel, de külön lecsópaprika is kapható, ugye). Én itt rakom bele a méregzöld hegyes erőset is, 2db-ot tuti elbír, még ha rinyálnak is a nők. Kis (fél vizespohár, ne sokat tényleg, ez nem paprika leves pásszmegh!) vizet öntsél utána, jól kavard össze azzal, ami eddig a bográcsban volt - ehhez ha nem is IFA-kar, de azért kell némi erő - után igyál. Kavard meg 1-2 percenként, ennek se tesz jót, ha odapörkölöd. Ha azt látod, hogy a paprika kezd kissé megfonnyadni, átlátszó lenni, borítsál hozzá 2kg (az arány mindig feles a paprikával!) összevágott (én gerezdekre szoktam, de ez is mindegy igazából) nem génkezelt paradicsomot, és kavard össze azzal is az egészet. Utána igyál. Só, bors csak most! Vigyázz a sóval, én többször is elbasztam már ezzel, kevés elég, a végén könnyű mindenkinek magának pótolni. A sótól a paradicsom levet ereszt - ha van neki és nem valami műanyag kékfehér fost sózott rád a banya a piacon - így több vizet már ne is rakj alá. Nagyjából fél óra főzés 1-2 cigi és pár pohár bor után küldheted a cuccba bele a 4 szál karikára vágott száraz (!!!) parasztkolbászt. Az se baj, ha csíp kicsit. A lecsókolbászt felejtsd el, az egy kalap szamócát sem ér! Kevergesd a cuccot, mostmár nem kell olyan intenzíven. További 15-20 perc után valahogy így kellene kinéznie.

Ezután fogod a 6 pár, előre felkarikázott virslit és beledobod. Nem műbőrös, nem Orsi! Ugye ezt nem kell külön magyarázni? Utána igyál. 5-10 perc alatt a virsli is királyul megpuhul, úgyhogy utánaküldheted a 8 összekevert tojást. Csak úgy készítsd elő, mintha rántottát csinálnál. Pár jó nagy keverés (ha semmit sem kúrtál el eddig, akkor már könnyű, mert jó az állaga, se nem sűrű, se nem túl leveses) és le is veheted a bográcsot a tűzről. És akkor jön az, amitől elsőre mindenki fintorog, hitetlenkedik, meg nem érti, utána viszont fényesre nyalja a tányért, mint vak koldus a tepsit. 2 nagy doboz tejfölt (nagy zsírtartalmú, nem az a tejfölnek csúfolt "lájt" fos!) belekeversz. Bizony, bizony, jól olvastad, tejföl. Iszonyú plusszt tud adni a lecsónak, krémes lesz tőle, és kissé nyugtatja az igencsak durva ízeket. Utána igyál. Sokat!

Mellé rengeteg házi fehérkenyér, további opcionális csípős cucc - "szaros" (erős) pista ajánlott - és valamilyen finom fehérbor dukál. Az viszont nem baj, ha másnap reggel több wc van a birtokon, azt garantálom, hogy meg fog ugrani ébredés után a kereslet:)

 

1 komment

Címkék: nyár paradicsom paprika piálás bogrács

Hambi

2011.07.22. 15:26 rákvadász

Jóféle dolog, nemrég csináltunk megint, sok fogyott belőle nagyon! Szinte bármilyen ital illik hozzá szerencsére :)

Mi kell bele:

- darálthús (jó minőségű marha - mással ne is próbálkozz, mert kiröhögnek)

- só, bors

- fűszervaj

- hamburger zsömle

- zöldség (hagyma, saláta, paradicsom, uborka meg még ha valami extra ingerenciája van valakinek, akkor az)

- dresszing :) : kecsap, majonéz, mustár

- sajt (cseddár)

hogy kell csinálni?

Hát Tesókán ez nem túl nehéz:)

Kb. 12,5 dkg hús ad ki egy normál méretű pogácsát. a húst megborsozod és megsózod, érzéssel csak, aztán golyókat formálsz belőle. Tudod Öcsém, mint régen a hógolyót! Egy kb. körömnyi fűszervajat nyomj a közepébe, aztán lehet lapítani. 2 deszka között okos, de lehet kézzel is. Kb. 1 cm vastag lepény legyen, és lehet sütni. Lehet serpenyőben vagy hotpenben is, de azért grillen az igazi. Sütés módtól függően változó az elkészülési idő, szerintem ha nem vagy teljesen degenerált, akkor ezt az első után érezni fogod. Mielőtt levennéd, tedd rá a sajtot, de csak annyi időre, hogy ráolvadjon.

A kész húst beteszed a kettévágott zsemlébe opcionálisan pakolsz a hozzávalókból, amit szeretsz és nyomsz kecsapmajonézmustárt aztán hajrá!

 

Szólj hozzá!

Szték

2011.04.20. 13:02 rákvadász

Persze a nevén lehet vitatkozni, van, aki steak-nek írná, de itt így is jó. pont.

Olyan kihagyhatatlan alap étel ez, hogy vétek lenne nem megírni, és mivel épp tegnap este csináltam, most meg is van hozzá az ihlet rendesen!

Sokan túlmisztifikálják, pedig egyszerű ez, csak néhány apróságra kell odafigyelni.

mi kell hozzá?

- hús. a hátszínt javaslom, mert nagyon finom, és nem a bélszín aranyárában mérik.

- só, bors, olivaolaj

- serpenyő, aminek nem pattogzik éppen a teflon bevonata :)

más tényleg nem kell hozzá, ez a durva Tesókáim!!!!!

és akkor az elkészítés:

a húst jól meg kell mosni, és legalább 1 órával a sütés előtt kivenni a hűtőből. vegye csak át a szoba hőmérsékletét, mert aranyszabály, hogy hideg hússal sose próbálkozz!!!!!! vedd ezt is a Nagycsarnokban, ott felvágják neked szépen szeletbe. ujjnyi vastagokat kérj, az pont jó lesz.

gyújts alá a gáznak, indítsd be az indukciós főzőlapodat, vagy mit tudom én, a lényeg, hogy nagyon fel kell forrósítani a serpenyőt, amiben csinálod. nem kell alá se olaj, se zsír, se szalonna, semmi :) . csak legyen jó forró, az a lényeg! indukcióson mondjuk a 9 fokozatból 7-es.

és akkor a hús előkészítése: mikor begyújtod a tűzhelyet, akkor kell elkezdeni foglalkozni a SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ!!! hússal. töröld szépen szárazra. sózd, borsozd, kis olivaolajjal csöpögtesd/spricceld/kend meg CSAK AZ EGYIK oldalát.

ha jó forró a serpenyő, tedd rá a húst a befűszerezett és beolajozott oldalával lefelé. vedd le a hőfokot közepesre (9-ből, mondjuk 5-re). ne mozgasd a húst! nem kell. hagyd békén. kb. 3-4 perc sütés után megjelenik a tetején a húslé (sok hülye ezt vérnek hiszi, de nem az). ekkor sózd, borsozd, olajozd a fent lévő oldalt is és fordítsd meg a húst. még 3 percet süsd, aztán le is veheted. a sütésnek itt még nincs vége! tedd egy tányérba a húst, és lazán fedd le alufóliával kb 5 percre. ez azért kell, hogy ne hűljön ki + a gőz rendesen átjárja a húst. ha lejárt az 5 perc, tálalhatod. köret itt kb. mindegy, úgyis  a húson van a lényeg! jó szószokkal fel lehet dobni, nekünk tegnap a mangós chutney nagyon ütött :)

ha így csinálod és nagyot nem hibázol, nagy sikered lesz!

 

2 komment

Húsvét

2011.04.19. 10:37 Darvászó Koppány

Hát igen, tesókáim, egy ilyen társaság és egy ilyen blog nem mehet el szó nélkül a zabálás nemzeti ünnepe, a diéta Waterlooja, a fitnesz Sztálingrádja, a csodálatos Húsvét mellett.

Mivel a Nagyhétben vagyunk, és nekem már most összefut a nyál a számban, ha arra a pusztításra gondolok, amit szombat este fogok az asztalnál végezni, gondoltam pár szóban megosztom, minek is KELL ott lennie Krisztus Urunk feltámadása örömére elköltött lakomán az asztalon.

Sonka. Sok,nem kevés. Minden húsvéti vacsora alapvető kelléke. Ezen ne spóroljatok, töki. Ha madarasban, kék-fehérben veszed a sonkát, akkor ne olvass tovább. Amit 500 HUF/kg-ért kapsz az NEM hús. Az halliszt, meg kötőszövet összedarálva, fagyállóval tartósítva, passzmegh! Inkább igyál meg két vodkával meg 2 malátaszörppel kevesebbet, de a sonkát vedd meg a piacon!Te is, a májad is jobban fog járni, hidd el. A csúcs természetesen a vidéki rokonoktól beszerzett hazai, városi proliknak (mint én is) meg irány a Nagycsarnok, vagy a Fény utca. Kötözött, füstölt, paraszt sonka. Sok mustárral, minél csípősebben, ez az élet!

Kolbász. Szintén alap. Nem Ferencz József márkájú! Én szeretem, ha van ereje is a kolbinak, de a fehérnép rinyálása végső soron lehet mentség arra, hogy ne csípőst vegyél. Mindenképpen száraz parasztkolbászt javasolok.

Főtt tojás. Gecisok. Minél több. Mindig ez fogy el legelőször. Ugye külön nem kell elmagyarázni, hogy készül?:)

Torma. Vegyél fel napszemüveget mielőtt elkezded reszelni, tesó, mert garantáltan le fogsz szomorodni, kifolyik a szemed, mint hőbörgő tüntetőnek 2006 őszén a gergényi fingban! Ha mégsem, akkor valamit elbasztál, és yam-yam gyökeret vettél. Ha nem csíp, nem ér semmit!

Nálunk újabban - imperialista, kozmopolita, karvalytőkés család lévén - szokott lenni wasabi is, odabasz, ahogy rápumpálod a sonkára, és gőz jön ki a füleden, tűz a pofádból. Szeretem, ha a húsvéti sonka csíp egy kicsit...

Mustár. Amikor úgy gondolod, elég a mennyiség amit vettél, akkor vegyél még egyszer annyit. Akkor lesz pont jó. Csípős mustárok közül személyes kedvencem az angol Colman's, kis szépséghibája, hogy ki a gyártó, de porból vízzel kikeverve, annyira odabasz, hogy űberelhetetlen.

Fehér kenyér. Ropogós héjjal, puha béllel. Nem előre szeletelt, nem teljes kiőrlésű! Nem tartós! Nem hárommagos, nem light! Teccikérteni? Haladóknak kalács, sima, nyilván nem kakaós.

Zöldségek. Nomost azt be kell valljam, nem vagyok óriási rajongójuk, de a húsvéti zabálás zöldpaprika (csípős!!!), retek, szeletelt répa, fehérrépa, paprika nélkül kb annyit ér, mint az alkoholmentes sör, meg a guminő. Az tudjuk mennyi...

Gecisok vörösbor! Gondolom ezt sem kell külön magyarázni. Ha nem vagy nagyon burzsuj, vagy nem húzol minden este árpádsávos, turulos pizsamát, vehetsz külföldit is, van olyan jó, mint a hasonló magyar minőség, csak jóval olcsóbb, amellett, hogy ide úsztatják a fél világon keresztül. A Bortársaságnál nagyon jókat lehet kifogni.

Desszert. Na ez az, amikorra én már annyit eszek, hogy alig bírom legyűrni. Éppen ezért nem is igen releváns. Legyen az, hogy mindenki leírja kommentben, hogy náluk mi szokott lenni.

Áldott, békés Húsvétot mindenkinek!

 

 

7 komment

reggeli ital

2011.04.15. 16:53 rákvadász

erről a blogról kihagyhatatlan!

persze nem arra a szarra gondolunk, amit teszkóék árulnak és rá sem merik írni, hogy tej! ez egész más :)

nyáron, többnapos elfoglaltság alatt (=végimulatjuk a hétvégét valamilyen Budapest határain kívül eső településen lévő nyaraló típusú házban és környékén) már korán reggel előforduló longdrink, mely kiválóan alkalmas a másnapos gyomor engesztelésére.

kell bele:

  • Captain Morgan Spiced Gold
  • Coca Cola
  • jég
  • lime

az gondolom sejtitek, hogy elkészíteni nem nehéz :)

1, bátrabb napkon 2 ujjnyi Kapitány a pohár aljára, rá ízlés szerint jég és lime, utána felönteni kólával.

jön a nyár itt lesz az ideje!

 

2 komment

melegszendó

2011.04.13. 18:53 rákvadász

Kötelező darab! Sokszor eszünk ilyet, úgyhogy kitapasztaltuk hogy lehet a legjobban megcsinálni.

Kell hozzá egy ilyen:

 

persze lehet más fajta sütővel is próbálkozni, csak nem érdemes :)

nézzük mi kell még hozzá:

  • kenyér
  • párizsi/valami gépsonkaszerű
  • kolbász. házi. finom. jó, ha nem túl kemény
  • sajt. trapista/pannónia/cheddar - igazából amelyiket szereted
  • krémsajt - jó hozzá a csípőspaprikás medve
  • lilahagyma
  • vaj/margarin - na itt aztán pont tökmindegy, hogy melyik
  • bors
  • mustár

 hogy áll össze:

párizsit (vagy más felvágottat, de még a virsli is jó!), kolbászt, hagymát le kell darálni. ez mehet sima húsdarálóval, vagy ha modern vagy, akkor ilyen szecskagéppel is lehet. ehhez a masszához kell nyomni mustárt, hozzákeverni a krémsajtot. meg borsozd is meg. még egyszer jól keverd össze, hogy teljesen összeálljanak az ízek! ha 1 nappal a megevés előtt összerakod a krémet ás utána 1 estét hagyod állni a hűtőben, igazi király vagy!

ha jó a krém, márt nyert ügyed van, innen nehéz elbaszni.

bedugod a sütőt, hogy jól melegedjen fel, pörgesse csak a villanyórát!

kenyeret felvág, megvajaz (ugye, hogy mindegy, hogy most vaj, vagy margarin-e - pont nem érzed egyik ízét se)

vajra mehet a krém, aztán be a fűtőszál alá!

ha elkezd izzadni és keményedik, akkor ráteheted a sajtot. ez ráolvad és kész.

ki kecsap, aztán hajrá!

igen, sört lehet hozzá inni!



Szólj hozzá!

marhapöci

2011.04.04. 20:50 rákvadász

A zelső: tulajdonképpen ötletadó is egyben, a megírása után merült fel ennek a blognak a létszükséglete :)

Ami kell bele:
- marhalábszár (más szóba se jöhet!) zsír, ín nagyrésze levagdosva, de azért maradjon rajta, mert úgyis belefő és csak javít az ízén. vágd a húst kis kockákra, hogy ne kelljen 5 órán keresztül főzni
- zsír. ugye nem kell magyaráznom. NEM olaj!
- hagyma. sok. kétszer annyi, mint gondolnád. ezen mindig mindenkivel vitatkoznom kell, mert mások szerint én túl sokat akarok tenni, de aztán persze, amikor fényesre nyaldossák a bogrács alját, akkor persze de jó, hogy ilyen szaftos lett... van, aki azt mondja, hogy annyi kg hagyma, amennyi a hús, de ezt azért én is túlzásnak tartom. kb. a hús fele jó lesz. úgyis szétfő, meg ebből lesz a jó szaft.
- fokhagyma. csak az íze kedvéért. pár gerezd. szétfő a g***-be, de azért javít az ízen.
- pirospaprika. minőségi, nem ólmozott :)
- paradicsom. igazi. nem izraeli, ha csak olyan van, akkor inkább pár db jó aranyfácán sűrített paradicsom konzerv (kicsi) is megteszi. 2-3 konzerv szerintem ok.
- hegyeserős. na ezzel óvatosan, mert ahogy szétfő, az egészet k******-ra becsípősíti. ez a főzéssel ugyan enyhül, de azért okosan. inkább a végén még rákanalazol 1 kanál erőspistát, ha olyan a társaság. ha érted, hogy mondom :)
- beledobhatsz 1 tv paprikát is ha van otthon
- bors. őrölt. alap
-  vegeta. tudom, szentségtörésnek tűnik, de nem az. ne mondd el, hogy tettél bele, de mindenki örülni fog neki
- só. na ezzel okosan! se a hagymát, se a húst ne sózd be előre, mert akkor levet ereszetenek sütéskor és a főzés első fázisát ez elk**-ja. kezdő hiba, nem végzetes, de azért ne fuss bele.
- vörösbor. száraz. sok. 1 üveg. ugynaz, mint a hagymánál: okoskodnak, hogy kevés kell, de nem. sok kell.
- gomba. ha a vége előtt fél órával beledobsz párat, csak jót tesz az ízének. lehet szárított is, ha az van.
- krumpli. na ez nem kell. aki a marhapöcibe krumplit tesz, az nem ember.

és akkor a főzés:
- hagyma megpucol, felvág
- hús felvág
- zsíron megsütöd a hagymát és a húst. ha van nagyobb serpenyő, abban jobb, mint a fazék alját kapargatni. lehet egyben is, külön is, tök mindegy.
- amikor azt látod, hogy rendesen megsült a hús - minden oldal rendesen fehér, akkor sózd meg.
- levet ereszt és ebben főzöd.
- jöhet a pirospaprika. mindenképp akkor tedd bele, amikor már van leve, nehogy leégjen. az íznek tökmindegy, én nem hiszek abban, hogy ezt sütni kéne. szóval paprika bele. jó sok, legyen csak színe!
- bor, több, mint a fele bele
- paradicsom v. konzerv bele
- fokhagyma bele
- paprika és hegyesrős bele
- vegeta bele (1 kiskanál)
- bors bele
- ezt most hagyod, had főjön. itt már lehet kóstolni, a lének jó íze lesz.
- ahogy a lé fő el, vízzel pótold. mindig csak kevéssel, kb 1 deci, mert így lesz jó pörköltes a vége. ha sokat teszel egyszerre, akkor leveses lesz és az nem az igazi
- szerintem most még kell bele só és bors
- főzés tovább
- kevergesd More gyakran, mert van egy jó tulajdonsága, hogy könnyen le tud égni. erre tényleg figyelj, főleg a vége felé, mert nagy bosszúság lehet
- amikor már jónak tűnik, dobd bele a gombát és adj neki még fél órát.
- amikor azt gondolod, hogy az utolsó adag vizet adnád neki, akkor inkább a bor másik felét töltsd bele, ez is sokat hozzátesz az ízhez.

ha van rá időd, főzd meg egy nappal előtte és a vendégeknek csak melegítsd fel. 1 éjszaka alatt úgy összeérnek az ízek, hogy mindenki téged dícsér majd.


2 komment

2011. április 2., este

2011.04.02. 20:47 rákvadász

ittunk kicsit és beindult a fantáziánk.... rájöttünk, hogy tulajdonképpen sokat találkozunk, általában jól érezzük magunkat, amihez az alkohol mellett sokszor magunk által készített ételek is társulnak. megírjuk, hogy ezeket hogy csináljuk és megtörtént sztorikkal igyekezzük feldobni az egészet. aztán majd meglássuk!!!

Szólj hozzá!